Newsweek
Nieuwe, frisse kijk op de wereld dankzij onafhankelijke, intelligente en inspirerende journalistiek. De journalisten en columnisten bij Newsweek zijn vooruitgangsdenkers met een grote liefde voor change.
Newsweek helpt haar Newsweek community om achter hoeken te kijken, navigeren de disrupties in hun vakgebied en verbreden en verdiepen hun kijk op ‘s werelds belangrijkste vraagstukken en uitdagingen. Newsweek zoekt steeds naar de oplossing, bekijkt de problemen van de wereld dan ook vanuit globale, technologische oplossingen die ze dan vertalen naar every day life.
Mijn dieptegesprekken voor Newsweek
Regelmatig krijg ik de kans om voor Newsweek in gesprek te gaan met mensen die een stempel drukken in hun vakgebied
10 juni 2020
Alicja Gescinska interviewt Amerikaanse filosoof Robert P. George
Filosoof²: In deze reeks gaat filosofe Alicja Gescinska in gesprek met de belangrijkste denkers van onze moderne tijd.
‘Hoop is een deugd die we zeker in sombere tijden moeten nastreven.’ Aan het woord is Robert P. George. De Amerikaanse rechtsfilosoof geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste denkers van vandaag. Zijn diagnose van ons huidige tijdsgewricht is niet optimistisch, al blijft hoop een plicht. We leven volgens George in een ‘emotietijdperk’. Zowel de rede als het geloof zitten in de hoek waar de klappen vallen. ‘Is iets goed of slecht, rechtvaardig of onrechtvaardig? We laten het afhangen van hoe het ons doet voelen. Onze gevoelens zijn de ultieme toetssteen der dingen geworden.’
10 juni 2020
Alicja Gescinska interviewt Theodore Dalrymple
Alicja Gescinska sprak met de Britse psychiater Theodore Dalrymple in Londen vlak voor ons land in lockdown ging. De man die in Vlaanderen bekendstaat als de knorrige pessimist legt uit hoe we zelfs in deze moeilijke tijden gelukkig kunnen zijn en hoe Shakespeare ons daarbij kan helpen. Lees hier hun gesprek over de impact van de crisis op onze mentale gezondheid en het belang van ons verbonden te voelen met elkaar. Ook in tijden van social distancing en in lockdown blijven we in de eerste plaats mensen onder mensen.
8 juni 2020
Alicja Gescinska in gesprek met feministe Rosi Braidotti
Een pathologische optimist.’ Met die woorden omschrijft filosofe en feministe Rosi Braidotti zichzelf. Een van haar filosofische interesses is de toekomstvan de mens als soort. En die mens kan zichzelf niet langer als het epicentrum van het universum zien.We moeten niet te nostalgisch zijn. De toekomst is niet per se beangstigend.’
10 maart 2020
Alicja Gescinska interviewt Lisa Appignanesi
Ze betreurt het culturele verval bij de politieke elite. In de hele brexitsaga ziet ze een weinig opbeurend generatieconflict. Lijden maakt deel uit van de zin van het leven. Maar aan negativiteit of doemdenken doet ze niet. ‘Cheerful by nature’, zo omschrijft de Brits-Canadese schrijfster Lisa Appignanesi zichzelf. Cheerful is ze inderdaad. Haar beschouwingen en reflecties – ook de pijnlijkste en scherpste – eindigt ze veelal met een relativerende, warme lach.
22 oktober 2019
Alicja Gescinska interviewt Ece Temelkuran: ‘Weinig dingen zijn sexyer dan politiek’
Vermoeid, maar veerkrachtig. Zo tref ik Ece Temelkuran (46) aan in haar appartement in Zagreb. Internationaal wordt ze geprezen als een van de belangrijkste intellectuelen van het moment. Over haar laatste boek, Verloren land, hebben uiteenlopende figuren als Margaret Atwood, Bono en Madeleine Albright zich lovend uitgelaten. Het boek beschrijft hoe de democratie in zeven stappen naar een dictatuur omgevormd wordt. Maar door haar kritiek op het regime van Erdogan is de Turkse schrijfster in eigen land persona non grata. In het appartementsgebouw van haar Kroatische uitgever vond ze een veilig onderkomen. Toch wil ze haar leven in ballingschap niet nodeloos problematiseren. ‘Mijn lot is niet anders dan dat van talloze anderen.’
29 september 2019
In gesprek met filosoof Roger Scruton: ‘Zonder schoonheid zou het leven onmogelijk zijn’
Als een schok, maar niet als een verrassing. Zo kwam het nieuws mijn mailbox binnen. Hij had net de resultaten van de specialist te horen gekregen: uitzaaiingen van kanker in de longen. Twee weken later zit ik bij hem thuis, op zijn boerderij in Wiltshire. ‘Ik ben niet bang voor de dood, wel voor het doodgaan.’ Aan het woord is Roger Scruton, de Britse filosoof die meer dan vijftig boeken op zijn naam heeft staan. Hij is een van de zachtmoedigste mensen die ik ken. Als ik met mijn leven een woordenboek moest vullen, stond naast het lemma ‘vriend’ als eerste zijn naam.
17 september 2020
Zaak-Chovanec: ‘Er zijn beelden die je beter niet toont. Het zal je man, vader, zoon maar zijn’
Niemand kon er de voorbije weken aan voorbij: de beelden van Jozef Chovanec, de Slovaakse man die in een cel om het leven kwam na zeer bedenkelijk politieoptreden. Pas twee jaar na de feiten ontstond een storm van verontwaardiging. Die kan, in het beste geval, enige politieke gevolgen hebben en de verantwoordelijken aansprakelijk houden.
3 september 2020
'Alle ogen van de EU zouden op Minsk gericht moeten zijn’
Iedere dag zie ik Wit-Rusland, het land glinstert in de ogen van mijn overgrootvader, wiens vroeg-twintigste-eeuwse portret op een boekenkast in mijn woonkamer staat. Pjotr was zijn naam. Hij was een Wit-Rus die in Polen verzeild raakte en daar een leven begon, oorlogen en ontberingen doorstond, kinderen en kleinkinderen kreeg.
6 augustus 2020
'Praten over praten over racisme'
Het publieke debat is de olie die de motor van de democratie draaiende houdt. De kwaliteit van een open samenleving laat zich afmeten aan de kwaliteit van de manier waarop mensen van mening verschillen. Afgaande op het racismedebat zoals dat de voorbije maanden is gevoerd, is er weinig reden om positief gestemd te zijn over de gezondheidstoestand van onze democratie.
29 juli 2020
'Keith Haring: Kleur voor donkere dagen'
Meer dan 180.000 bezoekers op zes maanden tijd. De overzichtstentoonstelling van Keith Haring in Brussel, die op 21 juli de deuren sloot, was zonder meer een succes te noemen. Ze klokte met dat aantal bezoekers af als de meest bezochte expositie ooit in Bozar. Ook bij Bozar zullen ze ongetwijfeld enigszins versteld hebben gestaan van het succes, zeker in de huidige omstandigheden.
28 juli 2020
‘Genocide’: Een woord voor het onzegbare
Rafal Lemkin. De naam zegt u waarschijnlijk niet meteen iets. Deze Poolse jurist is een beetje in de plooien van de geschiedenis aan het verdwijnen. Nochtans heeft hij op meer dan één manier een blijvende stempel op de wereld gedrukt. Op de wereld, en op de taal.
15 juli 2020
'De vloek van het verleden'
De voorbije weken hebben we het duidelijk kunnen aanschouwen: alles gaat voorbij, behalve het verleden. Dat komt steeds terug. Wereldwijd laaide de discussie over standbeelden van historische figuren met een bedenkelijke nalatenschap hoog op. In ons land ging de aandacht daarbij vooral uit naar de figuur van Leopold II.
6 juli 2020
'Therapeutisch tuinieren'
De voorbije lockdownweken heb ik de waarheid in een oude wijsheid begrepen: Il faut cultiver notre jardin. Het is een bekende uitspraak van de Franse verlichtingsfilosoof Voltaire. Het was een van de weinige zaken waarin hij het waarschijnlijk met zijn tijdsgenoot Jean-Jacques Rousseau eens was.
6 juni 2020
'Selectieve sentimentaliteit'
Het is iets wat de voorbije jaren al door verschillende filosofen, psychologen en schrijvers is opgemerkt: we leven in een tijd vol sentimentaliteit. Makkelijk te bespelen emoties spelen een grotere rol in het publieke debat dan moeilijk te bevatten, maar redelijke argumenten.
30 juni 2020
'Rowling heads'
Kun je medelijden hebben met een van de meest succesvolle personen op aarde? Die vraag bekroop me bij het volgen van de storm van protest waarin JK Rowling beland is. De schrijfster van Harry Potter, die de rijkste vrouw ter wereld had kunnen zijn, indien ze zoveel van haar geld niet aan liefdadigheid had weggeschonken, kreeg het de voorbije weken hard te verduren.
24 maart 2020
'Geluk als neveneffect’
Gelukkig zijn, daarvoor wil ik alles geven. Vele jaren geleden zong Raymond van het Groenewoud het al. Het zijn maar zeven woorden, maar ze vatten wel datgene wat de essentie van ons menselijk streven is geworden: geluk.
Lees verder op Newsweek...
29 januari 2020
'Gevangen door herinnering’
Eind januari stond de wereld stil bij de bevrijding van Auschwitz, precies vijfenzeventig jaar geleden. In Polen en elders, op de bekende lieux de mémoires, vonden talloze plechtigheden plaats. Maar de bevrijding bracht voor velen geen echte vrijheid met zich mee. ‘
26 november 2019
‘Dankbaarheid is een kunde, maar verre van evident’
Aangemoedigd door het Amerikaanse Thanksgiving onderzoekt Newsweek-filosofe Alicja Gescinska het concept dankbaarheid – en vooral wat het ons vaak zo moeilijk maakt om dankbaar te zijn. ‘We laten ons makkelijker meeslepen door het negatieve.’
26 oktober 2019
‘In de politiek zijn principes pas leefbaar, als je er principieel van durft af te wijken’
De democratie heeft nood aan politici met minder overtuigingen en minder principes. Het is een boude stelling die vreemd kan lijken. Principes en overtuigingen gelden immers als voorwaarden van een nobel karakter
19 oktober 2019
‘De kwaliteit van een samenleving hangt in grote mate af van de kwaliteit van haar rechtspraak’
Ik zit op de top van een heuvel in hartje England. Zover het zicht strekt, is niets dan velden te zien met hier en daar een boerderij, een paar verdwaalde huizen en een weg die hen verbindt.
18 oktober 2019
‘Armoede is big business’
Vorige maand moest ik voor een driedaagse conferentie in Barcelona zijn. Het was de eerste keer dat ik de Catalaanse hoofdstad bezocht. Ik had niets dan goede verwachtingen. De grootstad van Gaudi. De plaats die Hercules, volgens de legende, toch zo overweldigend mooi vond.
17 oktober 2019
‘Thunberg zou door zowel voor- als tegenstanders wat meer ontzien moeten worden’
Vanaf nu zijn er twee soorten mensen. Zij die in Greta Thunberg een heilige en profeet zien. En zij die haar ofwel een verwaand en verwend nest vinden, ofwel een kind dat geheel gemanipuleerd is door haar ouders en een klimaatlobby.